Blog

Safety (Emniyet) Uygulamalarıyla Verimliliğinizi Arttırın

Safety yaşam döngüsü, her biri verimliliği maksimize etmek ve aynı zamanda çalışanların güvenliğini geliştirmek için gereken adımları belirleyerek riskleri değerlendirmeye ve hafifletmeye yönelik bir dizi aşamadan oluşur. IEC 61508 ve 62061’de belirtildiği üzere beş adımlı bir güvenlik yaşam döngüsünün çerçevesi aşağıdaki gibi tanımlanmıştır. Şimdi gelin 5 maddeye daha yakından bakalım.

İlginizi Çekebilir: Emniyet Rölesi Nedir?

1. Risk Değerlendirmesi Yapın

Bu aşama, tehlikeleri tanımlayacak ve bunlarla ilişkili riski tahmin edecektir. Risk değerlendirmesi, güvenlik fonksiyonları için gerekli Performans Seviyesi’ni (PLr) belirler. Risk değerlendirmesi sürecinde yer alan özel hizmetler şunları içerir:

  • Uygunluk denetimleri
  • Koruma değerlendirmeleri
  • Temel emniyet değerlendirmeleri
  • Dönem bazlı risk değerlendirmeleri
  • Kurumsal güvenlik programının geliştirilmesi

2. Riskleri Hafifletmek İçin Adımlar Belirleyin

Risk değerlendirmesi sonuçlarına dayanarak, belirlenen riskleri hafifletmek için işlevsel safety sisteminin gereksinimlerini belirleyebilirsiniz. Bu süreç, makine etkileşimlerini ve işletim modlarını dikkate alır. Korumayı değerlendirmek için sektörde kabul görmüş çözümleri kullanın.

3. Sistemi Tasarlayın ve Doğrulayın

Bir sistem belirlendikten sonra, mimarisini seçebilirsiniz. Bu adımda, emniyet devre tasarımını da belgelersiniz. Son olarak, tasarım, yazılım ve programlama dahil olmak üzere tüm gereksinimleri karşıladığı doğrulanır.

İlginizi Çekebilir: Işık Perdeleri ve Uygulamaları

4. Sistemi Kurun ve Doğrulayın

Safety sistemini kurduktan sonra, belirlenen parametreler içinde çalıştığını ve standartlara uygun olduğunu doğrularsınız. Bu adım, doğrulama testlerini gerçekleştirebilecek ve süreci belgeleyebilecek uzmanları yerinde getirmeyi içerebilir.

5. Bakım Yapın ve İyileştirmeler Gerçekleştirin

Bir safety sisteminin sık sık izlenmesi ve değerlendirilmesi gereklidir. Üretim için belirlenen parametreler içinde sistem gereksinimlerinin çalıştığını doğrulamanız ve gerektiği gibi sistem yükseltmeleri ve iyileştirmeleri yapmanız gerekecektir. Beşinci adımdan sonra, yeni işlevsel emniyet süreçlerini uygulamak için planlama yaparken döngü kendini tekrarlar.

Safety Yaşam Döngüsünün Kullanımına Gerçek Dünya Bakışı

Bir endüstriyel şirketin, yıllar içinde birçok yaşlanmış makine biriktirdiğini düşünelim. Bunlar eski modellerdi ve hiçbir safety sistemi yoktu. Bu makineler birçok yerde yayılmış durumdaydı, bu da prosedürleri sistemleştirmeyi veya standardize etmeyi zorlaştırıyordu.

Dolayısıyla, şirket emniyet performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olacak bir firmaya başvurdu. Şirket ayrıca hizmet sağlıyıcının personelini yeni safety sistemleri konusunda eğitmesini istedi. Emniyet firması, tutarlı bir safety stratejisi oluşturmak ve yeni emniyet kurallarını uygulamak için safety yaşam döngüsünün beş adımlı sürecinden geçti, bunları doğruladı ve ardından fabrika personelini güvenlik prosedürleri konusunda eğitti.

İlginizi Çekebilir: Limit Switch Nedir?

Projenin sonunda, tüm makineler tamamen operasyonel, yüksek performanslı safety sistemlerine sahipti. Bu sistemler, şirketin çok sayıda yerinde tutarlıydı. Her üretim çalışanı, yeni prosedürlere aşinaydı ve bunlar konusunda tamamen eğitimliydi.

Safety yaşam döngüsünü, standardize edilmemiş ve hiçbir emniyet sistemi olmayan makineleri uygulayarak,  imalatçıların verimliliği arttırdı ve bu makinelerle ilişkili riskleri azalttı. Ayrıca, personellerini tamamen eğiterek, çalışanlarının güvenliğini artırdı çünkü tüm yerlerde makineleri nasıl işleteceklerini ve yöneteceklerini anladılar.

Size Güvenlik Yaşam Döngüsünü Uygulamada Yardımcı Olabiliriz

Tesisinizde güvenlik yaşam döngüsünü izleyerek, çalışanlarınız arasındaki verimliliği artırabilir ve makinelerinizle ilişkili riskleri hafifletebilirsiniz. Safety yaşam döngüsünü uygulamak, bakım yapmak ve güncellemek konusunda birçok hareketli parçanın olduğunu biliyoruz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir