Blog

Eklemeli Üretim Üreticilere Yeni Bir Fırsat Yaratabilir mi?

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, eklemeli üretim (AM), kuruluşlar için daha çok arzu edilen bir teknoloji çözümüne dönüştü. Bu teknolojinin ilk günlerinde, eklemeli üretim, tasarımı potansiyel müşterilere kavramsal bir şekilde iletmenin bir yoluydu. Yeni süreçler, malzemeler ve uygulamalar geliştirildikçe, eklemeli üretim ölçekli bir üretim çözümüne dönüşebilir. Bu sayede firmalar üretim maliyetlerini düşürmenin yanı sıra, rekabetçiliklerini önemli oranda arttırabilirler.

Bugün geldiğimiz noktada üretim çeviklik, verimlilik ve yaratıcılığa odaklandı. İşte eklemeli üretim bu 3 temel hedef için de harika çözümler sunuyor. Öncelikle eklemeli üretim, üretimi demokratikleştirerek büyük kuruluşların yanı sıra küçük kuruluşların da dijital üretim teknolojilerinden yararlanarak büyük bir etki yaratmasını sağlıyor. Devleri zirvede tutan ölçek ekonomileri önemini yitirirken üretim çeviklik, verimlilik ve yaratıcılığa odaklanır.

Otomotiv ve Uzay Endüstrisi Şimdiden Eklemeli Üretime Geçti!

3D baskı ilk olarak daha hızlı prototipleme için bir araç olarak geliştirildi. Geleneksel bir enjeksiyon kalıplı prototiple, yüz binlerce dolara mal olabilir ve tek bir kalıp üretmek haftalar alabilir. Her yeni yinelemeyle tasarımı geliştirmeye çalışıyorsanız, bu pek pratik değildir. 3D baskı teknolojisi, geleneksel üretimde gerekli olan teslim sürelerini büyük ölçüde azaltarak bir prototipin haftalar değil saatler içinde ve maliyetin çok altında üretilmesine olanak tanır.

Tek seferlik kalıplar ve ürün protezleri geleneksel olarak üretilen bir parçanın maliyetinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Otomotiv endüstrisi için milyonlarca metal parçanın sanal envanterleri, fazladan stok, depolama ve nakliyede büyük miktarlarda tasarruf sağlayan 3D baskı ile de mümkündür.

Bugün Uluslararası Uzay İstasyonunda dahi bir adet 3D yazıcı var. Yeni makine teknolojileri ve akıllı tasarım sayesinde maliyetli proses ihtiyacı da azalmaktadır. Katmanlı baskı çözümleri ile seri imalat yapmak her geçen gün kolaylaşıyor. Nitekim rakamlar da bunu gösteriyor. 2020 yılında 3D yazıcıların oluşturduğu pazar 3 milyar doları geçmeyi başardı.

Günümüzde bu kadar yaygın olan bulut bilişim teknolojileriyle, artık tüketicilerin parçaları ve nesneleri bir 3D yazıcı satın alma masrafı olmadan uzaktan inşa edebilecekleri bulut tabanlı eklemeli üretim hizmetleri sunan şirketler dahi var.

Özet

Üretim teknolojileri hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde değişiyor ve dönüşüyor. Özellikle endüstri 4.0 ile birlikte dijitalleşme, özelleştirme, maliyetlerin azalması gibi konularda işletmelere birçok avantaj sunan teknolojiler gelişti. Eklemeli üretim ve 3D yazıcı teknolojileri de önümüzdeki birkaç yıl içerisinde çok daha fazla firma da görmeye başlayacağız.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir