Blog

Sis Bilişim Nedir?

Taşınabilir bilgi işlem süreçlerinin gelişimi, evlerde/şehirlerde ve araçlarda daha akıllı ölçümler ve daha geniş kablosuz sensör ağları, her şeyi IoT aracılığıyla birbirine bağlı hale getirdi. Birbirine bağlı cihazların sayısı nedeniyle teknoloji, bulutta işlenen, filtrelenen ve analiz edilen büyük miktarda veri üretiyor ve veri sıkışıklığı, gecikmeler ve gizlilik endişeleriyle ilgili sorunlara neden oluyor. Bulut uygulamaları, heterojen cihazlar, düşük gecikme süresi, mobilite ve konum tanıma gibi bazı ihtiyaç duyulanları destekleyemediği için birçok sınırlama da ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, mevcut altyapı, yüksek kaynak tüketimine ve son kullanıcı için hizmet kalitesinde düşüşe neden olan IoT tarafından üretilen veri miktarı ve hızı için tasarlanmamıştır.

Sis bilişim bulut bilişim içerisinde yer alan ama bir merkezi olmayan sistem olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde daha çok akıllı ev, akıllı araç, akıllı fabrika ve şehir ağları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Sis bilişimin ne olduğunu anlamak için bulut bilişimin ve nesnelerin internetinin ne olduğunu anlamak gerekmektedir.

 Nesnelerin interneti insan müdahalesi olmadan internet aracılığı ile birbiri ile iletişim halinde olan veri paylaşımı yapabilen her şeyin ağı olarak bilinmektedir. Genel olarak nesnelerin internet üzerinden veri gönderip alabilme kabiliyetidir. Bulut bilişim çevrim içi hard disk alanı olmaktadır. Bilgisayarlarda veya başka bir cihazda depolamak isteyen dosyaların bulut aracılığı ile çevrim içi olarak saklanabilir. Bu sayede cihazların depolama alanı dolmadan çevrim içi olarak başka yerden de ulaşım sağlanabilir.

Sis bilişim ise bulut bilişimin sunduğu hizmetleri sunmaktadır. Sis veri kaynağı ile bulut arasında yer almaktadır. Belli bir merkezi bulunmayan sis bilişimde gelen verinin bir merkeze gönderilmesi ve işlenmesi durumu bulunmamaktadır. Veri bir noktada analiz edilip sadece ihtiyaç duyulan kısmının merkeze gönderilmesini desteklemektedir.

 Sis Bilişimin Avantajları Nelerdir?

– Sistemlerin yanıt süresi kısalmakta ve iyileşmektedir.

– Ağ gecikmesi sorunu iyileşmektedir.

– Bant genişliğini daha az tüketmekte ve daha düşük bant genişliği ile çalışmaktadır.

– Verilerin güvenirliğini arttırmaktadır.

– Ağ üzerinde gerçekleşen hareketleri azaltmaktadır.

 Sis Bilişim Uygulamaları Nelerdir?

Sis bilişim uygulamalarından birisi de akıllı şehirler ve şebekelerdir. Akıllı şehir ve şebeke sisteminde birden çok veri üreten ”şey” bulunmaktadır. Bu veriler bazen uzak bir noktadadır. Fakat verinin kaynağına yakın bir yerde işlemin yapılması gerekmektedir. Bu durumda çok sayıda verinin toplanıp gerekli kısımların işlenip cevap oluşturması gerekir.

Diğer bir sis bilişim uygulaması akıllı otomobil sistemleridir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte otonom araçlar ve farklı işlevler yapan otomobiller bulunmaktadır. Navigasyon sisteminde yolların durumu için araçlar diğer araçlar ve trafik ışıkları ile alışveriş yapmaktadır. Otonom araç ve park sistemlerinde çevredeki pek çok cihazlar ile alışveriş yapılmaktadır. Bu verilerin fazlalığı ve kaynağa uzaklığı da bazı sorunlara yol açmaktadır. Sis bilişim sistemleri bu sorunların çözümüne bir seçenek olmaktadır.

Sis Bilişim ve Endüstri 4.0

Değişkenlerin sürekli olarak izlenmesi gerektiğinden, buluttaki endüstriyel uygulamalar düşük gecikme ve güvenilirlik gereksinimlerini karşılamamaktadır. Bu nedenle, nesnelerin endüstriyel interneti (IIoT), bulut bilişimin uç noktalara ulaşmasını ve sis bilişimine (FC) dönüşmesini sağlayan büyük miktarda veri ürettiği için mevcut altyapı için bir zorluktur. FC, büyük veri sorununu çözmeyi, endüstriyel sensör ağlarında enerji tüketimini azaltmayı, güvenliği iyileştirmeyi, gerçek zamanlı verileri işlemeyi ve depolamayı amaçlayan Endüstri 4.0‘ın yeni bir bileşeni olarak düşünülebilir. Bulut bilişimden devralınanların yanı sıra, uç hizmetleri sunmak için ağ kapasitesini geliştirmek için yeni bir heterojen mimari gerektiren, yani son kullanıcıya daha yakın bilgi işlem kaynakları sağlayan yeni fırsatlar ve zorluklar sunan umut verici büyüyen bir paradigmadır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir