Blog

Endüstri 4.0 ve Veri Toplama

Günümüzde endüstrinin yeri hayati bir önem taşımaktadır. Hızlı bir gelişim süreci içerisinde olan endüstride veri toplama büyük önem taşır. Bu durum neticesinde endüstri 4.0 ve veri toplama birlikte önemli bir konu başlığı oluşturmaktadır. Konunu her birey tarafından net bir şekilde anlaşılabilmesi önem taşır. Bu bakımdan öncelikle endüstri 4.0 hakkında bilgi sahibi olunması gerekliliği söz konusudur.

Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 esasında bir hedeftir ve bilişim teknolojileriyle bütün yaşamsal mekanizmaları bir araya getirmeyi amaçlar. Endüstri 4.0, ilk olarak 2011 tarihinde Almanya’da düzenlenen teknoloji fuarında dile getirilmiştir. O günden günümüze tüm dünyanın gündemine oturmuş durumdadır. Endüstri 4.0 ile birlikte üretiminin akıllı bir hale gelme ihtiyacı akıllı fabrikaları ortaya çıkarmıştır. Bu akıllı fabrikalar, verileri toplayıp analiz eden ve daha iyi karar vermeyi sağlayan gelişmiş sensörler, gömülü yazılımlar ve robotlarla donatılmıştır. Üretim operasyonlarından elde edilen veriler ERP, tedarik zinciri, müşteri hizmetleri ve diğer kurumsal sistemlerden gelen operasyonel verilerle birleştirildiğinde daha da yüksek değer yaratılarak daha önce silolara alınmış bilgilerden yepyeni görünürlük ve içgörü seviyeleri yaratılır.

Veri Toplama

Endüstri 4.0 denildiğinde veri toplamanın ayrı bir öneminin varlığı söz konusudur. Bu bakımdan Endüstri 4.0 ve veri topla işleminin birbirinden ayrı olması kesinlikle düşünülemez. Böylesine önem arz eden bir gereksinim durumunda ise Allen-Bradley Veri Toplama Sistemleri öne çıkmaktadır.

Allen-Bradley Veri Toplama Sistemi

Allen-Bradley veri toplama sistemi; kaliteyi, verimliliği ve performansı ölçebilen bir takip ve yönetim sistemidir. Üretim veri toplama sistemi kapsamında Allen-Bradley veri toplama sürücüleri çok etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Cihazlar arasında direkt olarak yapılan bu haberleşme vasıtasıyla yatırım ve bakım maliyeti önemli ölçüde düşmektedir. “Üretim Veri Toplama” sistemi aracılığıyla makineler üzerinden:

– Proses verileri,

– Duruş süre ve nedenleri,

– Atık adet ve nedenleri,

– Makinelerin var olan durumdaki set değerleri gibi çok çeşitli veri toplanması söz konusudur.

Tüm bu veri, üretim emirleriyle bağlantılı olacak şekilde veritabanına kaydedilir. Bu sayede de, amaçlanan uçtan uca takip sisteminin kurulma işlemi gerçekleştirilmiş olur. Makinelerin var olan set değerlerinin muhafazası sağlanır. Bu sayede aynı tipte olan bir başka ürün için bu set değerleri otomatik olarak getirilebilir.

Üretim veri toplama sistemi ve Allen-Bradley raporlama araçları bu noktada önem taşımaktadır. Veri Toplama Sistemi sayesinde işletmenin ne kadar performans ile çalıştığını gözlemlemek mümkün hale gelir. Bunun beraberinde işletmenin ne kadar fire verdiği belirlenebilir.

Bu yönde iyileştirme çalışmaları sonrası performans karşılaştırmalarını gözlemleyebilme olanağı sunar. Elde edilen tüm raporlar, veri toplayan cihaz/makinenin performansını gözlemlemeye olanak tanır. Aynı zamanda da iyileştirilmesi gereken süreçlerin analiz edilmesine imkân tanır.

Veri Toplama Sisteminin Sahip Olduğu Önemli Özellikler

– Gerçek zamanlı olarak web tabanlı izleme,

– Dar boğaz analizi,

– Geniş raporlama seçenekleri,

– Web tabanlı olarak konfigürasyon,

– Gerçek zamanlı veri toplama,

– OEE hesaplamaları,

– TEEP hesaplamaları,

– Formülasyon ve sanal kanal tanımlama,

– Andon izleme ekranları,

– Alarm ve bildirim sistemi,

– ERP sistemleriyle entegrasyon olanağı,

-Allen-Bradley enerji izlemeyle entegrasyon,

– Diğer Allen-Bradley çözümleriyle entegrasyon edilebilirlilik,

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir