Blog

CMMS Nedir? Bilgisayarlı Bakım Yönetimleri

Bilgisayarlı bakım yönetim sistemi veya CMMS, bakım bilgilerini merkezileştiren ve bakım işlemleri süreçlerini kolaylaştıran bir yazılımdır. Bir CMMS yazılımı makineler, haberleşme, tesis altyapıları ve diğer varlıklar gibi fiziksel ekipmanların kullanımını ve kullanılabilirliğini optimize etmeye yardımcı olur. CMMS sistemleri, imalat, petrol ve gaz üretimi, enerji üretimi, inşaat, ulaşım ve fiziksel altyapının kritik olduğu endüstrilerde giderek yaygınlaşmaktadır.

Bir CMMS’nin özü verilerin toplanması ve değerlendirilmesidir. CMMS sistemleri  tesisleri bakımını yapmakla yükümlü olduğu varlıkların yanı sıra bunu yapmak için ekipman, malzeme ve diğer kaynaklar hakkında bilgileri organize eden bir veri modeline sahiptir.

Rockwell Automation Fiix, bulut tabanlı, yapay zekâ destekli bir bakım yönetim sistemidir. Bakım sistemlerine ait binlerce varlığı (asset) sadece birkaç tıklamayla tek bir yerden yönetebilir, anlık müdahalelerde bulunabilirsiniz.

Dijitalleşmeye Önemli Bir Adım

Günümüzde her şey bilgisayarlarda. Modern teknolojiler için geçmişin pano ve kaleminin atılması sadece bir zaman meselesiydi. En iyi CMMS yazılım sağlayıcıları, önceki basılı kopyanızı, kağıt izinizi bilgisayarlı arayüze entegre etmenize yardımcı olacaktır. Bu şekilde, bilgisayarlı bir bakım yönetimi yazılımı çözümüne geçiş yapılırken hiçbir veri kaybolmaz.

İlginizi Çekebilir: Üretim Hatlarında M2M

Bakım prosesleri

Mevcut hiçbir bilgisayar, bakımı nitelikli işgücü kadar hızlı, verimli ve hassas bir şekilde tamamlama işlevine ve kapasitesine sahip değildir. Önleyici bakım veya rutin denetimler yapmak veya bir iş emrinin tamamlanmasını sağlamak, bakım ekiplerinin işidir. Bunun yerine bir CMMS, ekiplerin iş emirlerini planlamasına, parça ve sarf malzemeleri envanterini ölçmesine ve bakım kararları almak için verileri kullanmasına yardımcı olur.

Yönetim

Bir CMMS, bakım ekiplerinin iş emirlerini yürütmesi için harika bir çözümdür. Bunun yanında yönetimin yapılan işleri planlamasına ve raporlamasına yardımcı olur. Bakım müdürlerinin tahminler oluşturmasını sağlar, uyumluluk, denetimler veya diğer bakım KPI’ları hakkında geri bildirimde bulunmasına olanak tanır.

Sistem

Bilgisayarlı bakım yönetim sistemi yazılımı, çalışanların yerini alamaz. Ancak, mevcut uygulamalarını güçlendirebilir ve bakım süreçlerinin verimliliğini artırabilir. İyi bir CMMS sistemi, mevcut bakım uygulamalarına ve süreçlerine uyum sağlayarak, kullanıcıların özellikleri ihtiyaçlarına göre özelleştirmesine olanak tanır.

İlginizi Çekebilir: Soft Starter

Bilgisayarlı bakım yönetim sistemi yazılımı, ekiplerin günlük işlerini yönetmelerine yardımcı olur. Ayrıca ekiplerin durum izleme gibi yeni bakım çözümlerini entegre etmesine yardımcı olur.

Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı gibi diğer önemli CMMS entegrasyonları, bakım ekiplerinin operasyonlarını bir organizasyonun başka yerlerinde kullanılan satın alma ve envanter işlevlerine bağlamasına yardımcı olabilir. Bakım ve güvenilirlik ekipleri zamanlarını makineleri çalışır durumda tutmaya odaklayarak harcayabilirken, günümüzün kurumsal ortamları, bir CMMS’nin bu diğer iş sistemleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kurabilmesini zorunlu kılıyor.

Günümüzün bakım yöneticileri, bakım programlarının seviyesini yükseltmek, süreçleri kolaylaştırmak ve bakım KPI’larının takibini ve analizini geliştirmek için CMMS sistemlerine güveniyor. Bir CMMS ayrıca, denetimlere tabi olan ve sıkı düzenlemelere tabi endüstriler için hayati önem taşıyan bakım faaliyetleri için doğru dokümantasyon sağlayabilir.

Sonuç olarak, bir CMMS bir veritabanıdır ve içindeki bilgiler farklı ekipler arasında çeşitli işlevleri destekler. Operasyonlarda veya finansta çalışanlar, envanter durumu veya maliyetleri, tedarik sözleşmesi ve diğer bakım işlevlerine ilişkin görünürlükten yararlanabilir.

Bir CMMS, kuruluşların aşağıdakileri yönetmesine ve kolaylaştırmasına yardımcı olabilir:

  • Kaynaklar ve emek
  • Varlık yaşam döngüsü
  • İş emri önceliklendirme ve zamanlama
  • Önleyici bakım
  • Malzeme ve envanter yönetimi
  • Denetimler ve uyumluluk takibi
  • Raporlama ve gösterge tablosu
  • Mobil bakım işlevi
  • Durum izleme
  • Özelleştirilmiş eğitim ve destek

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir