Blog

Pano İçi Güç Kaynakları

Pano içi güç kaynağı; genel yapısı ile giriş bölümü ve çıkış bölümü olan, giriş kaynak kısmından verilen akım ve de gerilimi yükte kullanmak için başka bir seviye düzeyine dönüştüren elektronik bir cihaz olmaktadır. Elektrikçilerin arasında da ray tipi güç kaynağı şeklinde tanımlanmaktadır. Giriş ve çıkış bölümleri de birbirlerinden elektriksel bir şekilde izole edilmiştir.

 Pano İçin Güç Kaynağı Çeşitleri

Genelde güç kaynakları kendi içinde regüle güç kaynakları ve de regüle olmayan güç kaynakları şeklinde 2 farklı gruba ayrılmaktadır. Regüle güç kaynakları da kendi içinde lineer ve de anahtarlamalı güç kaynakları şeklinde 2’ye ayrılmaktadır.

Bu konuda basit olan tasarımlarından ötürü regüle olmayan güç kaynakları çeşitleri çok sağlam ve uzun süre kullanım sağlamaktadır. Verimlilikleri de yaklaşık olarak % 80 seviyelerinde olmaktadır.

Regüle olmayan güç kaynakları; net çıkış gerilimi ihtiyacı olmayan basit elektromekanik özellikte olan uygulamalarda kullanılmaktadır. Regüle olmayan güç kaynaklarına oranla lineer regüle güç kaynakları uygulamalarında çıkış geriliminde dalgalanmalar çok az olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Limit Switch Nedir?

 Pano İçi Güç Kaynakları İşlevleri

Lineer regüle güç kaynakları, net çıkış geriliminin istenmiş olduğu bütün uygulamalar için kullanıma uygun olmaktadır. Primer anahtarlamalı güç kaynakları çeşitleri de bütün elektronik ekipman beslemeleri ve tüm elektromekanik uygulamalar için uygun kullanıma sahiptir.

Dizayn bakımından sekonder anahtarlamalı güç kaynaklarının, primer anahtarlamalı çeşitlerden farkı kıyılma işleminin sekonder olan tarafta gerçekleşmesidir. Bütün bunların sonucunda da çok büyük boyutlu bir trafo kullanımına ihtiyaç duyulur. Fakat bu trafo bir filtre görevi de görmekte ve girişteki girişimi de azaltmaktadır.

 Pano İçi Güç Kaynağı Özellikleri

Son zamanlarda primer anahtarlamalı güç kaynaklarının, çok geniş özellikte olan giriş gerilim aralıkları, çok yüksek verimliliği ve kompakt tasarımları şeklinde olan özelliklerinden ötürü bütün uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Piyasada yer alan üreticilerin pek çoğu pano içi güç kaynağı primer anahtarlamalı çeşitlerden meydana gelmektedir.

Genel olarak, pano için güç kaynağı, otomasyon ve elektrik sistemlerinin çok önemli olan bileşenleri içinde en başta yer almaktadır. Bu kapsamda da çok iyi olan güç kaynağının temel özellikleri de her zaman stabil bir biçimde çalışması ve de sistemin çalışma ömrünün bu durumdan etkilememesidir.

Yüksek frekanslı olan AC gerilimlerin kullanımı sonrasında içyapıda kullanım sağlanan trafolar çok küçük boyutlu olmaktadır. Bunun yanında güç kaynağı üniteleri az ısı yaymakta ve daha hafif yapılı olmaktadır. Bu çeşitte olan güç kaynağı verimlilikleri de % 85 ve % 95 seviyelerinde olmaktadır.

 Pano İçi Güç Kaynağı Avantajları

Piyasada pek çok alanda kullanılan pano içi güç kaynakları ile ilgili olarak yapılan saha çalışmalarının sonucunda da ortaya çıkan deneyimler de şunu göstermektedir ki, sistem tasarımı aşamalarında güç kaynakları çok fazla önemsenmemekte, bunun yanında çok ucuz ve basit olan ürünler tercih edilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Işık Perdeleri ve Kullanım Alanları

Bu durumda sonuç olarak da panolarda görülen bütün hataların çok büyük bir bölümü, güç kaynaklarının arızalanması sebebi ile ortaya çıkmaktadır.

Allen-Bradley güç kaynakları sizlere otomasyon projelerinizde ihtiyaç duyduğunuz esnekliği ve kaliteyi sunar.

Neden Allen-Bradley?

  • Çok yüksek verimlilik sunmaktadır.
  • Uzun ömürlü ve ekonomiktir.
  • Basit devre tasarımına sahiptir.
  • Hafif ve ayarlanması kolaydır.
  • DC beslenme olanağı sağlamaktadır.
  • Çok geniş giriş beslenme aralığına sahiptir.
  • Kısa regülasyon sürelerine sahiptir.
  • Düşük gerilim dalgalanmaları yaşanmaktadır.
  • Beslenme gerilim kesintisi durumlarında tamponlama sağlamaktadır.

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir