Blog

Motor Koruma Şalterleri ve Uygulama Alanları

Günümüzde sanayi ve endüstri gibi alanlarda motor koruma şalterleri kullanılmaktadır. Motor koruma şalterleri motorların beslenme devresinde hattın başlangıç noktasında bulunan elektrik sigortaları ve çalışma düzenleri sebebiyle bağlantıyı veya hattı korumaktadır.

Motor Koruma Şalteri Nedir?

Günümüzde özellikle sanayi ve endüstri alanında kullanılan motorlar için motor koruma sistemleri kullanılır. Motorları ve tesisatları yüksek derecede oluşan akımdan, kısa devreden ve buna benzer durumlardan koruma sağlayan elektromekanik koruma aracına motor koruma şalteri denir. Motor koruma şalterlerinin bir fonksiyonu güç kaynağı ve tesisatın güvenli izolasyonunu sağlayabilmesi için ayırma fonksiyonudur. Ayrıca yük için manuel anahtarlama işlemini de motor koruma şalteri ile gerçekleştirmektedir.

Motor Koruma Şalteri Ne İşe Yarar?

Motor güç devresinde motorun yüksek derecede akım çekmesi veya kısa devre yapması gibi durumların olması mümkündür. Böyle durumlarda motor koruma şalterleri açılmaktadır. Bu sayede de motorda oluşabilecek herhangi bir zarara karşı da önlem alınmış olunur.

Motor koruma şalterleri kullanılmasından sonra termik rölelere olan ihtiyaç azalır. Özellikle motor koruma şalterleri elektrik panolarında tercih edilmektedir. Bu sayede manyetik koruma amacı ile kullanılan sigortalara gerek duyulmamaktadır.

Motorlarda kısa devre veya faz hatası gibi durumlarda ve aşırı yüklenme durumlarında koruma görevini motor koruma şalterleri üstlenmektedir. Bu sayede elektrik panolarında yer tasarrufu sağlamaktadır. Bu yardımcı elemanlar içerisinde açık ve kapalı kontakları bulunmaktadır. Bu kontaklar sayesinde durum bilgisi alınabiliyorken, şalterlerin konumu hakkında da uzaktan bilgi edinilebilmektedir.

Motor Koruma Şalterlerinin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Günümüzde motor koruma şalterleri pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu alanlar arasında havalandırma sistemleri, konveyör sistemleri, vinç operatörleri, küçük makine, kompresör ve otomatik kumanda sistemleri gelmektedir. Bu gibi uygulama alanlarında bu şalterlerin koruma fonksiyonları, faz kaybı hassasiyeti, kısa devre koruma ve aşırı akım korumasıdır.

Motor koruma şalterleri seçilirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle koruyucu elemanları seçerken motorun gücü göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca termik ayar sahası sayesinde ihtiyaç duyulan akım aralıklarını ayarlamak da mümkün olmaktadır. Motor koruma şalteri seçiminde göz önünde bulundurulması gereken hususlardan bir diğeri ise ayar sahasının manyetik kısa devre ayarı olmadığıdır.

Motor Koruma Şalterleri İle Termik Röle Arasındaki Farklar Nelerdir?

Termik rölelerde sadece termik koruma yapılabilmektedir. Fakat motor koruma şalterleri ile termik manyetik koruma sağlanması mümkündür. Hem aşırı akıma hem de kısa devreye karşı korumak motor koruma şalterleri ile mümkündür.

Termik rölelerde yükü izole edebilmek mümkün olmamaktadır. Bu yükün termik rölelerde izole edilebilmesi için kontaktör elemanına ihtiyaç duyulur. Motor koruma şalterleri ise tek başlarına bu işi yapabilirler. Bir pako şalter gibi kullanılıp motor direkt başlatılabilir ve üzerine aksesuarlar takılarak uzaktan kontrolü yapılabilmektedir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir