Blog

OPC-UA Endüstri 4.0’a Nasıl Katkıda Bulunacak?

OPC-UA, sensörden kurumsal BT seviyesine kadar tutarlı bir ölçeklenebilirlik sağlayarak; otomasyon piramidi üzerinde önemli bir etki yapar. Bu piramit fabrikanın organizasyon yapısı için var olmaya devam ederken, OPC-UA iletişim piramidini tamamen atlar. Cihazlar verileri doğrudan veya paralel olarak PLC, MES, ERP sistemine veya bulut seviyesine iletebilir. Tedarikçilerin yeni iş modelleri için fırsatlar gördüğü yer burasıdır. Örneğin, üreticiler okunan veya taranan veriler fabrikadan asla ayrılmazken, barkod veya RFID okuyucularını tarama başına faturalayabilir.
OPC-UA ile hedeflenen avantajlar oldukça fazladır. Öncelikle geniş bir yelpazede bulunan teknoloji platformlarına ve işletim sistemine taşınabilecek bir teknolojiye ulaşım sağlamak amaçlanmaktadır. Daha sonra yalnızca verinin transferini değil, veri ile ilgili çeşitli bilgiler içerecek şekilde transfer gerçekleştirmek de avantajlardan biri olarak hedeflenmektedir. Daha sonra güvenlik konusunda oldukça hassas davranılmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü OPC-UA, otomotiv, gıda-paketleme, intralojistik, kimya, enerji gibi alanlarda oldukça yaygındır. Endüstri 4.0 ve IoT projelerinin her geçen gün yayıldığı bir ortamda OPC-UA’nın üreticiden bağımsız güvenilir çözümler sunması onu önümüzdeki dönemde daha yaygın hale getirecektir. Aşağıdaki videoda OPC-UA kuruluşu tarafından hazırlanmış resmi videoyu izleyebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir