Blog

İmalat Sanayinde AR ( Artırılmış Gerçeklik) Uygulamalarının Faydaları

Artırılmış gerçeklik; sanal ve gerçek dünya arasında kurulmuş bir köprüdür. Artırılmış gerçekliği dijital ortamda üretilen sanal bilgiyi gerçek evrene yerleştirme becerisi olarak da tanımlayabiliriz. Artırılmış gerçeklik sistemini kullanabilen sayısız sektör bulunmaktadır. Yakın gelecekte ise artırılmış gerçeklik(AR) uygulamaları endüstri alanlarında kullanılarak insan ve üretim performansı yükseltilmesi hedeflenmektedir.

İlginizi Çekebilir: 2022 Yılında Üretim Endüstrisinde Beklenen Trendler

Artırılmış Gerçeklik ve İmalat Sanayi

Artırılmış gerçeklik kullanım alanları, hızla gelişen teknoloji sistemlerine bağlı olarak artmaktadır. Artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları, çevrenizi objektif temele dayalı etkileşim bölgesine çevirmektedir. Ayrıca, etkileşim bölgenizde deneyimlerinizi keyifli ve cazip hale getirerek dijital öğelere cazibe katmaktadır.

İmalat sektöründe artırılmış gerçeklikle sanal gerçeklik etkileşimleri artarak kullanılmaktadır. Artırılmış gerçeklik sistemi ileri teknoloji ürünüdür. AR imalat sanayinde üretim hızının kesintisiz olarak sürdürülmesini amaçlamaktadır. Artırılmış gerçeklik endüstri alanında verilen hizmetler arasında yürütülen verimli operasyonlara olanak vermektedir.

Vuforia Chalk 30 Gün Ücretsiz Deneyin

İmalat Sürecinde Artırılmış Gerçeklik Faydaları

İmalat sektöründe artırılmış gerçeklik uygulamaları, endüstri sektöründe iyileşme sağlamaktadır. Artırılmış gerçeklik(AR) sistemi faydaları;

-Tesislerde yaşanabilen iş ve emek sorununu çözmek,

-Atölyelerde verimliliği artırmak,

-Daha hızlı çalışarak zaman ve ekonomik kazanç sağlamak,

-Kısa sürede veriye ulaşabilmek,

-Bakım- onarım sürelerinin kısaltılması,

-Hataların kolaylıkla önlenebilmesi,

-Veriye kolay erişim sağlanabilmesi,

Dahili eğitimlerle kesintisiz bilgi akışı sağlanabilmesi sayılabilmektedir. Artırılmış gerçeklik uygulamalarının endüstriye uyarlanmasıyla kesintisiz üretim sağlanabilmektedir.

Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Yansımaları

İmalat sektöründe, artırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde geçmişte oldukça vakit alan makine teçhizat kurulumları hızlıca yapılabilmektedir. Artırılmış gerçeklik ürünleri görüntüleme sistemleri ve derinlik dökümanları, hareket sensörleri sayesinde kolayca yapılabilmektedir. AR gözlükler desteği mühendisler için büyük kazanım olarak bilinmektedir. Civata, kablo ve parça bilgileri, çalışma sürecinde montaj yönergeleri takip edilerek güvenle işlem yapılabilmektedir.

Yönergeleri takip ederek çalışan mühendisler için % 90’lara varan doğruluk ve daha da artırılabilecek hız limitleri gözlenmektedir. Üretim bandında bulunan sorunları ekipler uzaktan dahi yönetebilmektedir. Üretici ve mühendisler IoT teknolojisi sayesinde bir öğeyi seçerek bilgi desteği almanızı sağlayabilir. Ayrıca sistem sayesinde nesne özelliklerinden teslim süresine, yer ve envanter bilgilerine erişim sağlayabilirsiniz. Artırılmış gerçeklik platformunda hazırlanan uygulamalar sayesinde servis hizmeti almadan kendi sisteminizi oluşturabilirsiniz. AR uygulamasını mobil cihazına tanımlayanlar atölyesinde neler olup bittiğini adım adım izleyebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0 ve Veri Toplama

 AR ve VR Sisteminin İmalata Etkisi

Artırılmış gerçeklik savunma sistemleri, imalathaneler, sağlık gibi birçok endüstri için büyük yeniliktir. Üretim aşamasında ise operatörler montajdan önce VR uygulama üzerinde eğitim almaktadır. Artırılmış gerçeklik uygulama gözlükleri sayesinde yönergeler takip edilerek kusursuz işler yapılabilmektedir.  Teknolojiyle bilginin, sanal dünya ile gerçeğin harmanlanarak imalatta kullanılmasıyla büyük aşama kaydedilmiş bulunmaktadır. Artırılmış gerçeklik uygulama teknikleri yüksek verimlilik sağlamaktadır. Ayrıca uzaktan müdahale olanağı vermesiyle de kesintisiz üretime destek vermektedir.

Aşağıdaki videoda göreceğiniz üzere Emulate3D çözümleriyle oluşturulan tüm modeller, bir düğmeye dokunarak tüm bilinen VR cihazları aracılığıyla deneyimlenebilir. Çalışan modelin içinden tarayıcı tabanlı kontrol sistemleri aracılığıyla ürün akışları ve sistem çalışması ile etkileşime girebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir