Blog

Limit Switch Nedir?

Genel olarak limit switch, bir nesne tarafından kendisine uygulanan fiziksel bir güç ile çalıştırılan elektromekanik bir cihaz olmaktadır. Limit anahtarları, bir nesnenin varlığını ya da yokluğunu algılamak için de kullanılır. Bu anahtarlar ilk başta bir nesnenin hareket sınırlarını, buna bağlı olarak da adlarını tanımlamak amacı ile kullanılır.

Limit Switch Nedir?

Bir limit switch bileşimi çalıştırma kafasına sahip olan bir aktüatörden, bir anahtar gövdesi mekanizmasından ve anahtarı kontrol ettiği devreye bağlamak için kullanılan bir dizi elektrik terminalinden meydana gelmektedir. Çalıştırma kafası da bu cihazın hedefle temas halinde olan kısmıdır.

Aktüatör, çalıştırma kafasına bağlı doğrusal, dikey ya da döner bir hareket içermektedir. Tüm bunlar sonrasında aktüatör tarafından anahtarı kapatmak ya da açmak için çevrilmektedir. Genelde anahtar gövdesi, aktüatör tarafından kontrolü sağlanan anahtar kontak mekanizmasını içermektedir.

İlginizi Çekebilir: Üretim Hatlarında M2M

Limit Switch İşlevi

Tüm işlemlerde elektrik terminalleri anahtar kontaklarına bağlanmakta ve kabloların terminal vidaları aracılığı ile anahtara bağlanması sağlanmaktadır. Otomatik bir şekilde işlemleri gerçekleştiren endüstriyel makineler, genelde makinenin performansında bulunan harekete bağlı olarak etkinleştirilen kontrol anahtarlarını gerektirmektedir.

Tekrarı yapılan kullanım için, elektrik anahtarlarının doğruluğunun da güvenilir olması ve cevaplama sürelerinin hızlı olması gerekli olmaktadır. Farklı olan makinelerin mekanik özellikleri ve performans parametreleri sebebi ile boyut, çalıştırma kuvveti, montaj yöntemi ve hareket hızı şeklinde olan bazı faktörler limit anahtarı kurulumu ve bakımı için çok önemli özelliklerden olmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak, limit anahtarların elektriksel değerleri enstrüman arızasını engellemek için kontrol edilecek olan mekanik sistem yüküne uyumlu olmalıdır.

Limit Switch Kullanımı ve Çalıştırma

Günlük hayatımızda kullandığımız buzdolabının kapısını açtığımız zaman içeride hemen ışık yanıyor. Bu noktada buzdolabı kapısının açık mı ya da kapalı mı olduğunu algılamak amacı ile limit switch kullanılır. Ev ortamında olan bir başka bir uygulamaya bakalım. Birçok yukarı açılır garaj kapısı tam açık konuma geldiği zaman kapının hareket etmesini durduran bir limit switch bulunur.

Çoğu farklı durumda, hareket eden makine ya da makinenin hareketli bir parçası, bu anahtarı etkinleştiren aktüatör ya da çalıştırma kolu ile temas ettiği zaman limit switch de çalışmaya başlar. Limit switch daha sonra makineyi ve hareketli parçaları kontrol eden devreyi de düzenler.

Genel işlevleri manyetik yol vericilerin kontrol devrelerinde kılavuz şeklinde kullanılmaktır. Motorun işlevini başlatmasına, durdurmalarına, yavaşlatmasına ya da hızlandırmasına olanak tanır. Birçoğu da tutma kontağı ya da anlık kontak modelleri olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Soft Starter

Limit Switch Kullanım Avantajları

Limit switch tasarımlarına özgü çok farklı avantajlar sunmaktadır. Basit ve de anlaşılır tasarımı ile hemen hemen her endüstriyel ortamda çalışmaya uygun olmaktadır. Yüksek doğruluk ve tekrarlanabilirlik özelliği ile çok büyük avantaj sağlamaktadır. Bunun yanında düşük güç tüketimi cihazı birden fazla yükü değiştirmek için de kullanılabilir.

Kurulumu oldukça kolay, sağlam ve güvenilir özelliklere sahip olmaktadır. Aynı zamanda yardımcı röle kontrolüne gereksinim duymadan daha yüksek akım seviyelerini doğrudan değiştirmek için kullanılmaktadır.

Limit Switch Özellikleri

Mekanik harekete dayanıklılık gösterdikleri için, tipik bir şekilde nispeten daha düşük hızlarda çalışan ekipmanlarda kullanılmaktadır. Temas sensörleri görevini üstlenmektedir. Bu anlamda kısacası, çalışmak için hedefle fiziksel temas halinde olmaları gereklidir. Zaman içinde mekanik aşınmaya ya da yorgunluğa maruz kalırlar ve sonunda da değiştirilmeleri gerekmektedir.

Genelde limit switch kontrol sistemlerinin herhangi bir parçası olarak makinelerin kontrol süreçlerinde, emniyet kilitlemelerinde ya da bir noktadan geçen nesneleri saymak için çok kolay bir yöntem şeklinde kullanılmaktadırlar.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir