Blog

Fabrikalarda Kurumsal Varlık Yönetimi

Fabrika ve kurumsal firmalarda bulunan makine ve araç gibi maddi varlıkların maliyet açısından uzun ömürlü, etkin ve sorumlu bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Tasarım ve fikri mülkiyet gibi fiziksel olmayan varlıkların ise değerini arttırmak ve güvenliğini sağlamak için uygun bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu anlamda karşımıza kurumsal varlık yönetimi sistemi çıkmaktadır. Dikkatli bir yönetim sistemi; şirketlerin ve fabrikaların, varlıklarını, sağlık ve güvenlik açısından uyum sağlamaları ve yatırım getirisi sağlamaları için başarılı bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmaktadır.

Kurumsal varlık yönetiminin tanımı, operasyonel varlıkların ve ekipmanların korunması ve denetlenmesi için kullanılan yazılım sistemi olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Rockwell Automation Kurumsal Varlık Yönetimi Çözümleri

 Kurumsal Varlık Yönetimi Nedir?

Kurumsal varlık yönetiminin tanımı, operasyonel varlıkların ve ekipmanların korunması ve denetlenmesi için kullanılan yazılım sistemi olmaktadır.

 Kurumsal Varlık Yönetiminin Önemi Nedir?

Kurumsal varlık yönetimi kuruluşlara pek çok yönden yardımcı olmaktadır. Varlık kalitesinin güvenirliliğinin tespit edilmesi, değerlendirilmesi, optimize edilmesi ve yönetilmesine yardımcı olduğu için kurumsal firmalarda ve fabrikalarda önem teşkil etmektedir. Bu varlıklar farklı şekillerde küçük ve büyük olabilirler. Pek çok üretim, hizmet ve operasyonların sürdürülmesi için ihtiyaç duyulan EAM her türlü ekipmanı içermektedir. EAM fabrika ve şirketlere şunları gerçekleştirmektedir:

-Bakım yöneticilerine bir varlığın nerede olduğunu, ihtiyacın ne olduğunu, o iş ile kimin çalışması gerektiğini ve ne zaman çalışılması gerektiğini söylemektedir. Ayrıca iş akışlarını otomatikleştirerek bunları erişilebilir duruma getirir.

İlginizi Çekebilir: Robot Hücresi

Varlık yönetimi yazılımları ekipmanları sürekli ve istikrarlı işlemler için korumak üzere yetenekleri desteklemektedir.

– Yapay zeka uzaktan izleme vasıtası ile beklenen varlık durumlarına eyleme dönüştürebilir.

– Departmanlar arasındaki verileri toplayarak az sayıda doğru uyarılar ve gelişmiş kararlar alma olanağı sunar.

– Tüm fiziksel varlıkların kullanım ömrünü, kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini arttırır.

– Yatırım getirisini arttırmak için risk yönetimi iş süreçlerine yerleştirilerek uzatılır.

– Tüm varlık tiplerini yönetmek için tek bir teknoloji sistemi oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

 Kurumsal Varlık Yönetimine Neden İhtiyaç Duyulur?

Kurumsal varlık yazılımlarının ana görevi ekipmanların verimliliğini ve güvenilirliğini arttırmaktır. Fabrikalarda bir ekipman çalışmıyor ise kar getiremez. Ayrıca kalitesi düşük ekipmanlar tam kapasite çalışamadığı için de ürün kalitesinde sorunlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle fabrikalarda ve kurumsal firmalarda kurumsal varlık yönetiminin önemi oldukça büyüktür.

İlginizi Çekebilir: HMI Panel Seçimi

Kurumsal varlık yönetiminin sağladığı ikinci yarar ise sağlık, çevre ve güvenlik alanıdır. Kullanılmayan veya arıza yapmış ekipmanlar büyük bir masraf doğuracağı için zararlı maddelerin çevreye salınmasına sebep olur. Bu durum da istenmeyen sonuçların oluşmasına neden olmaktadır.

Kurumsal Varlık Yönetiminin Uzun Vadede Yararları Nelerdir?

Kurumsal varlık yönetiminin fabrikalara ve iş yerlerine uzun vadede büyük yararı olmaktadır. Sermaye mallarından maksimum seviyede dönüş sağlanması ve daha fazla veriye dayalı kararlar verilmesi şirketleri ileriye götürmektedir. Ayrıca kullanım süresi sona erecek olan ekipman sınıfı ile teknolojinin gelişmesi ile birlikte çağın gerisinde kalmış ekipmanlardan üretim tesisine kadar birçok alanda, değişim için kararlar verilmesine yardımcı olmaktadır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir