MES Üretim Yönetim Sistemleri Nedir?
Bir üretim yürütme sistemi (MES), fabrika katındaki karmaşık üretim sistemlerini ve veri akışlarını birbirine bağlayan, izleyen ve kontrol eden bir bilgi sistemidir. Bir MES’nin temel amacı, üretim operasyonlarının etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve üretim çıktısını iyileştirmektir.
MES sistemleri sayesinde, siparişin serbest bırakılmasından bitmiş ürünler için ürün teslimat aşamasına kadar tüm ürün yaşam döngüsü hakkında doğru, gerçek zamanlı verileri izleyerek ve toplayarak bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olur.
MES, ürünün tüm üretim aşamaları, performans, izlenebilirlik, malzeme yönetimi ve devam eden çalışma (WIP) ve diğer tesis faaliyetleri hakkında ortaya çıktıkça veri toplar. Bu veriler, karar vericilerin fabrika zemininin mevcut ayarlarını anlamalarına ve üretim sürecini daha iyi optimize etmelerine olanak tanır.
İlginizi Çekebilir: Servo Sürücü Seçimi
Üretim yürütme sistemi mimarisi
IT sistemlerinin etkin bir şekilde uygulanması yoluyla üretimde operasyon yönetimini geliştirmeyi amaçlayan bir kuruluş olan Manufacturing Enterprise Solutions Association (MESA) 1997 yılında “MESA-11” modeli ile MES’in kapsamını tanımlamıştır. MESA -11, en eski MES modelidir ve bir MES’in 11 temel işlevini gösterir. ANSI/ISA-95 standardı, MESA-11 modelini Purdue Referans Modeli ile birleştirerek işlevsel bir hiyerarşi yarattı. Bu modelde, MES, dördüncü düzeyde kurumsal kaynak planlaması (ERP) ile sıfır, bir ve iki düzeylerinde süreç kontrolü arasında orta düzeyde üç olarak kurulmuştur.
MES sistemini önemli kılan şey, ERP ile fabrika katındaki süreç kontrol sistemleri arasında işlevsel bir katman olarak hizmet etmesi ve üreticilere gerçek zamanlı iş akışı görünürlüğü, esneklik ve kurumsal çapta üretim operasyonlarını en iyi nasıl iyileştirebilecekleri konusunda fikir vermesidir.
Bu temel işlevlere ek olarak bir MES, üreticilerin FDA tarafından ilaç, yiyecek ve içecek, tıbbi cihaz sınıfı ve biyoteknoloji ile biyolojik ürünler gibi düzenlenmiş endüstriler için belirlenen mevzuata uygunluk zorluğunun üstesinden gelmelerini sağlar.
İlginizi Çekebilir: Paketleme Hatları ve Endüstri 4.0
Bir Üretim Yürütme Sisteminin Faydaları
Bir MES genellikle ERP, tedarik zinciri yönetimi, ürün yaşam döngüsü yönetimi ve diğer önemli BT sistemleri ile entegredir. MES kullanmanın önemli bir avantajı şunları içerir:
- Artan müşteri memnuniyeti
- Geliştirilmiş mevzuat uyumluluğu
- Daha iyi çeviklik ve pazara sunma süresi
- İyileştirilmiş tedarik zinciri görünürlüğü
- Azaltılmış üretim döngüsü süresi
- Evrak ve manuel veri girişi süreçlerinin ortadan kaldırılması
- Azaltılmış sipariş teslim süresi
- Daha düşük işçilik maliyetleri
- Azaltılmış envanter maliyetleri
- Artan makine kullanımı
İlginizi Çekebilir: Fabrikalarda Kurumsal Varlık Yönetimi
MES ile Neler Yapabilirsiniz?
Kaynak tahsisi ve durumu: Tahsis ayarlamaları yapmak için makineler, malzemeler ve işçilik dahil kaynakların durumunu izlemek ve analiz etmek için gerçek zamanlı verileri kullanın.
İşlemler/ayrıntılı zamanlama: Önceliklere ve kaynak kapasitesine göre zamanlama ve etkinlikleri sıralayarak performansı optimize edin.
Üretim birimlerinin sevk edilmesi: Üretim sevkiyatında hız kazanmak için üretim veri akışını gerçek zamanlı olarak yönetin.
Belge kontrolü: İş talimatları, çizimler, standart işletim prosedürleri, toplu iş kayıtları ve daha fazlasını içeren belgeleri yönetin ve dağıtın.
Veri toplama ve edinme: Prosesler, malzemeler ve operasyonlar hakkında gerçek zamanlı verileri takip edin.
İşgücü yönetimi: Yönetimden daha az zaman ve kaynak yatırımı yaparak iş gücü yönetimini optimize etmek için işçi çizelgelerini, niteliklerini ve yetkilerini takip edin.
Kalite yönetimi: İyileştirilmiş kalite kontrol yönetimi ve dokümantasyon için kalite sapmalarını ve istisnalarını izleyin.
Süreç yönetimi: Siparişin serbest bırakılmasından bitmiş ürünlere kadar tüm üretim sürecini yönetin. Tam üretim izlenebilirliği oluştururken kaliteyi etkileyen darboğazlar ve noktalar hakkında bilgi edinin.
Bakım yönetimi: Olası ekipman sorunlarını oluşmadan önce belirlemek için MES’inizden gelen verileri kullanın ve aksama süresini azaltmak ve verimliliği artırmak için ekipman, alet ve makine bakım programlarını ayarlayın.
Ürün takibi ve soyağacı: Karar vermek için ürünlerinizin ilerlemesini ve onların soyağacını izleyin. Bir ürünün tüm geçmişine ait verilere sahip olmak, yasal veya endüstri düzenlemelerine uyması gereken üreticiler için son derece yararlıdır.
Performans analizi: Genel süreçteki güçlü ve zayıf yönleri belirlemek için sonuçları ve hedefleri karşılaştırın ve bu verileri sistemleri daha verimli hale getirmek için kullanın.
Bir yanıt yazın