Blog

Emniyet Rölesi Nedir?

Bir emniyet devresinde, emniyet rölesi önemli bir kontrol bileşenidir. Bu röleler safety girişlerini kabul eder ve dahili devrenin yargısına bağlı olarak, cihazın kontrol devresine deterministik olarak bir anahtar sinyali verir. Emniyet rölelerinin tümü, basitçe ifade etmek gerekirse, çift kanallı sinyal türleridir. Emniyet rölesi yalnızca her iki kanalın sinyalleri de normal olduğunda olağan çalışabilir; çalışma sürecinde herhangi bir kanalın sinyali kesilirse emniyet rölesi çıkış vermeyi durduracaktır.

Emniyet Rölesi Çalışma ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Basit ve anlaşılır bir yapıya sahip olan emniyet rölesi,  otomasyon sistemlerinde her geçen gün daha fazla kullanım alanına sahip olmaktadır. Kolay kullanımından dolayı zorlanmadan çalıştırılmaktadır. Işık perdeleri, emniyet kapıları, manyetik anahtarlar ve acil durdurma butonları, emniyet rölesi kullanım alanları arasında yer almaktadır. Çift el kontrolleri ve zaman gecikmesi gibi fonksiyonlar için de emniyet rölesi kullanılmaktadır.

Işık Perdeleri: Işık perdeleri bir tür tuzak teli görevi görür ve zarar verme potansiyeli olan hareketli makinelerin yakınında bulunan personeli korumak için kullanılır. Cihazın ürettiği kızılötesi ışınlardan herhangi biri kesildiğinde ilgili ekipmana dur sinyali gönderilir. Işık perdeleri tipik olarak bir emniyet rölesine bağlanacaktır ve bu daha sonra hareket ettirici gücü tehlikeden uzaklaştıran gerçek süreci yönetecektir. Bazı emniyet röleleri, safety işlevinin geçici olarak devre dışı bırakılmasını sağlayan bir sessize alma (mute) işleviyle de donatılabilir. Örneğin, ışık perdeleri ile kullanıldığında mute özelliği, nesnelerin güvenlik rölesini tetiklemeden perdelerden geçmesine izin verebilir.

Emniyet Paspasları: Basınca duyarlı emniyet röleleri, personelin güvenliğini sağlamak ve diğer emniyet cihazlarını desteklemek için emniyet paspasları ile birlikte kullanılabilir. Örneğin, emniyet paspası etkinleştirilirken nesnelerin içinden geçmesine izin vermek için bir ışık perdesi seti kurulabilir ve bu da bir makinenin yüklenmesine veya boşaltılmasına erişim sağlar. Emniyet paspasları ayrıca bağımsız bir güvenlik önlemi olarak da kullanılabilir. Tıpkı ışık perdeleri gibi, etkinleştirildiğinde bir durdurma komutu başlatacak şekilde yapılandırılabilirler.

Manyetik Anahtarlar: Manyetik anahtar, bir kapının veya kapağın kapatılmasının veya iki nesnenin birbiriyle kesişmesinin veya hizalanmasının çok önemli olduğu uygulamalarda kullanışlıdır. İki sensör arasındaki temas kaybolduğunda, makinenin çalışmasını güvenli bir şekilde durdurmak için uygun röleye bir acil durum durdurma sinyali gönderilebilir. Manyetik anahtarlar, kapılar veya anahtarlarda kullanıldığında kolay konumlandırma veya gizleme sağlayan çok kompakttır. Çalıştırmak için herhangi bir mekanik temas gerekmediğinden, bir manyetik anahtar genellikle uzun bir çalışma ömrü sunar. Su, kir ve toz, manyetik anahtarları etkilemez ve çeşitli ortam ve koşullarda kullanımlarına izin verir.

Acil Durdurma Butonları: Acil Durdurma butonları, biri tehlikede olduğunda arızalanan bir makineyi durdurmak için kullanılır. Tüm E-stop butonları sarı gövdeli kırmızı olmalıdır. Bazı acil durum durdurma düğmelerinde ayrıca, düğmeden uzaktayken bile durdurma arabirimiyle etkileşime izin veren bir acil durum tutma kablosu bulunur. Kolay tanımlama için tutma teli de kırmızı olmalıdır.

Temassız Güvenlik Sensörleri: Manyetik bir anahtara benzer şekilde, temassız bir güvenlik sensörü, manyetik anahtarın aksine, segmentlerin hizalanmasının çok önemli olduğu ancak bunların doğrudan temas halinde olmaları gerekmediği durumlarda kullanım için idealdir. Bu sensörlerden bazıları aynı zamanda birden fazla sensörün birlikte kullanılmasına izin verecek ve gerektiğinde daha hassas bir konfigürasyona izin verecektir.

Neden Emniyet Rölesi Tercih Edilmelidir?

Birçok durumda makineler ve otomasyon tehlike arz etmektedir. Küçük motorlar bile çok fazla güce sahip olduğundan, tehlikeli durumlar ortaya çıkmaktadır. Her yeni makine ve otomasyon tasarlandığında, risklerin ve tehlikelerin göz önüne alınması gerekmektedir. Makine tasarımındaki tüm tehlikelerin ve risklerin bulunması zor olduğundan, emniyet rölesi önerilmektedir.

Riskleri belirlemekle kalmayıp riskleri ortadan kaldıran emniyet rölesi, olumsuz durumların analiz edilmesini sağlamaktadır. Risk ortadan kaldırılıncaya kadar risk azaltma görevini yerine getiren emniyet rölesi, güvenli tasarımlara sahip olmaktadır. Çoğu sensör ile uyumlu olan emniyet rölesi, küresel pazarlar için kapsamlı onaylardan geçmektedir. Dünyanın her yerinde makine uygulamalarında emniyet rölesi ihtiyacı doğmaktadır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir