Blog

Dijital İkizin Makine İmalatçılarına Getireceği Faydalar

Endüstriyel IoT ile birlikte üretim geleceği de hızlı bir şekilde değişiyor. Dijital ikiz ise bu dijital dönüşümde işletmelere en çok fayda getirecek kavramlardan sadece biri. Dijital ikizin ne olduğunu tanımlamamız gerekirse, dijital ikiz, bir ürünün gerçek dünyadaki davranışını sanal olarak oluşturmamızdır. Gartner’ın yaptığı bir araştırmaya göre, IoT projelerini uygulayan şirketlerin üçte ikisinden fazlasının önümüzdeki 2 yıl içerisinde üretimde en az bir dijital ikiz piyasaya süreceği tahmin ediliyor. Bu aslında hiç de şaşırtıcı değil. Fiziksel bir varlığın canlı dijital kopyası olan dijital ikiz, endüstriyel işlemlerde mümkün olanı önceden görmemizi sağlayacak. Üstelik dijital ikiz sadece bunla kalmayacak, bir makinenin tasarımı, performansı ve sağlığı hakkında fikir verebilecek. Peki dijital ikizin makine imalatçılarına ne gibi faydaları olacak birlikte bakalım.

Daha İyi Tasarıma Sahip Makineler

Herhangi bir şey yapmadan önce makinelerinizi dijital olarak tasarlamak, test etmek ve kanıtlamak için dijital bir ikiz kullanabilirsiniz. Bu, daha yüksek kalibreli, daha düşük riskli makineler oluşturmanıza ve daha hızlı pazara sunmanıza yardımcı olur. Simülasyon yazılımını kullanarak makinenizin CAD modeline fiziksel olarak uygulayabilir ve modeli hayata geçirmek için onu kontrol programınıza bağlayabilirsiniz. Ardından, makinenizin sanal bir ortamda hem operatörlerle hem de diğer makinelerle nasıl çalıştığını ve etkileşimde bulunduğunu görebilirsiniz. Makinenizi değiştirmek istiyorsanız, parça satın almanıza veya fiziksel bir prototip oluşturmanıza gerek yok. Bunun yerine, modelinizde daha hızlı ve daha esnek değişiklikler yaparsınız. Örneğin, şirket bir  konveyör sistemi geliştirirse, sistemde hareket eden nesneleri göstermek için hareketli bir 3D simülasyonu kullanabilir. Dijital gösteri, böyle karmaşık bir sistemin nasıl çalışacağı konusunda müşterinin zihnindeki şüpheleri siler. Dahası satış argümanı olarak elinizde çok güçlü bir koz bulunur.

Daha Hızlı ve Kolay Devreye Alma

Bir makine tasarımı ve kontrol sisteminin çalışma mantığı ilk kez bir araya geldiğinde, hizalanmama riski vardır. Bu, yalnızca maliyetli değil aynı zamanda müşterinizin son teslim tarihini kaçırmanıza neden olabilecek son dakika tasarım değişikliklerine yol açabilir. Makinenizi sanal olarak devreye almak için dijital bir ikiz kullanarak bu sürprizlerden kaçınabilirsiniz. Hem makine tasarımınızdan hem de kontrol sisteminin gerçek operasyonel mantığından dinamik bir dijital ikiz oluşturarak, fiziksel bir makineye sahip olmadan önce kontrol testi yapabilirsiniz.

Makinenizin dijital bir ikizini bir müşteriye ilettiğinizde, üretimi optimize etmelerine ve duruş süresini çeşitli şekillerde azaltmalarına yardımcı olabilirsiniz. Yeni başlayanlar için, müşteriniz dijital ikizleri makineniz gelmeden operatörleri sanal olarak eğitmek için kullanabilir. Bu, çalışanların daha erken uzmanlık geliştirmelerine yardımcı olur. Sanal eğitim, fiziksel olarak yeniden yaratılması zor olabilecek hataları ve aşırı koşulları simüle etmenize izin verdiğinden, onları gerçek dünya eğitiminden daha geniş bir olay yelpazesine hazırlamalarına yardımcı olabilir. Üretim sırasında dijital bir ikiz, işçilerin iyileştirme fırsatlarını keşfetmelerine veya değişiklikleri yapmadan önce değişiklikleri denemelerine yardımcı olabilecek işlemleri simüle edebilir. Örneğin, operatörler,  ürün karışımlarını ve hacimlerini optimize etmek için  üretim planlamasını test edebilirler. Son olarak, dijital ikiz bakım ekiplerinin duruş sürelerini yeni yollarla azaltmasına yardımcı olabilir. Bir plansız duruş varsa, teknisyenler sorunu daha hızlı bir şekilde gidermek için artırılmış gerçeklik (AR) ortamında fiziksel bir makineye yerleştirilmiş dijital tanılamayı görebilir. Makineyi daha hızlı onarmak için AR ortamındaki dijital çalışma talimatlarına veya 3D animasyonlara da erişebilirler. Dijital bir ikiz, insanların çalışma şeklini geliştirerek ve projeleri dinamik bir dijital ortama taşıyarak sizi daha rekabetçi hale getirebilir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir