Blog

Paketleme Hatları ve Endüstri 4.0

Teknolojik anlamda meydana gelen gelişmeler hayatımızın birçok alanında bizlerin işlerini kolaylaştırmaktadır. Birçok eski makinenin yerini yeni teknolojik yüksek verimli makine alırken bazıları ise ufak değişiklikler ile son sistemlere uyumlu hale gelmektedir. İşte tam da bu alanda 2011 yılından sonra hayatımıza endüstri 4.0 kavramı girmektedir. Dördüncü sanayi devrimi anlamına da gelen bu kavram ile sanayide birçok alanda daha verimli çalışmalar meydana gelmiştir. Endüstri 4.0 ile iş gücünden ve enerjiden tasarruf edilirken üretim verimliliği de artmaktadır. Akıllı otomasyon sistemleri ile uyumlu çalışılması sonucu verimlilik artmakta ve birim başına düşen maliyet azalmaktadır. Aynı zamanda makinelerin dijital olarak takibi ile hata ve arıza durumları da en aza indirilmektedir.

 Paketleme Hatlarının Endüstri 4.0 ‘a Geçişi

Paketleme işlemleri üretim tesisleri için en önemli noktalardan birisidir. Üretimi yapılan ürünler paketleme hatlarında paketlenerek son tüketiciye doğru yola çıkması anlamına gelmektedir. Bu aşamada meydana gelecek bir sorun tüm üretimi ve tedarik zincirini sıkıntıya sokacaktır. Bu sebeple bu alanda çalışan makinelerin verimliliği ve kesintisiz çalışması oldukça önemli olmaktadır.

Endüstri 4.0 ile amaçlanan ise herhangi bir alanda son teknoloji kullanılmasıdır. Bu sistemle üretim tesislerinde ya da herhangi bir yerde makinelerin cihazların çalışmasını takip ederek bilgisayar programı aracılığı ile bir sorun oluşmadan müdahale edilmesi, yapılan işin kalitesinin artırılması gibi amaçlar hedeflenmektedir. Paketleme hatları ve endüstri 4.0 entegresi ile de paketleme hatlarının modernize edilmesi amaçlanmaktadır.

 Endüstri 4.0’ı Paketleme Hatlarına Uygulama

Mevcut bir tesiste yer alan paketleme hatlarının son sistem bir hat ile değiştirilmesi işletmeler için oldukça büyük bir masraf kalemi olmaktadır. Eski sistem makinelerde sadece aç / kapa işlemi ya da ölçe gibi işlemleri yapabilmektedir. Bu sebeple burada meydana gelecek bir sorunda üretim ve tedarik zinciri aksamakta ve verimlilik azalmaktadır.

Örnek vermek gerekirse aç / kapa sistemi olan ve dijital takibi olmayan bir hatta meydana gelen motor problemi ile üretim aksamaktadır. Arızanın bulunması ise bazen günler almaktadır. Ancak endüstri 4.0 ile uyumlu tam otomasyon sağlanmış bir sistemde verimlilik anında kayda alınmaktadır. Bu sebeple de bir verim kaybı oluşturduğunda sorun hemen tespit edilerek hızlı çözüm sunulmaktadır.

 Eski Paketleme Cihazlarının Endüstri 4.0 ‘a Uyarlanması

Mevcutta bulunan ve eski teknoloji bir paketleme hattının yenilenmesi hem zaman hem de maddi olarak büyük kayıplara yol açmaktadır. Ancak yapılacak olan ufak eklentiler ile bu cihazlarında Endüstri 4.0’a uyumlu tam otomasyon bir şekilde çalışması sağlanmaktadır. Bu sayede hem yeni hat planlaması masraflarından hem de verimlilikten ciddi tasarruf sağlanmaktadır.

 Paketleme Hatlarının Endüstri 4.0 ‘a Uygun Olmasının Avantajları

Yapılacak olan yazılım güncellemeleri sayesinde paketleme işlemlerindeki verimlilik kolayca artırılmaktadır. Bu sayede hem enerji harcamalarından da tasarruf edilmektedir. Ayrıca verilerin anlık olarak alınması ve işlenmesi işletmelerin bir arızaya hızlı müdahalesine imkan tanımaktadır.

Yapılacak olan bu işlem sayesinde otomasyon sistemi sorunu tespit etmektedir. Soruna yapılacak hızlı müdahale çalışma verimliliği dolayısıyla kar durumunu da etkilemektedir. Ayrıca endüstri 4.0 sayesinde zamandan ve insandan tasarruf sağlanırken birçok işlemde ise oldukça kolaylık sağlamaktadır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir