HMI Yazılımının İşlemlerinizi Güvenli Hale Getirmesine Yardımcı Olabilecek Beş Yol
Siber saldırılar özellikle son dönemde artan bir şekilde yaygınlaşıyor. Bu saldırıların hedeflerinden biri de üretim tesisleri. Peki HMI Panel yazılımınızın daha güvenli bir üretim hattına sahip olmanıza yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Bugünün HMI panelleri yalnızca üretim sistemlerine değil, aynı zamanda artan miktarda hassas üretim bilgisine de erişim sağlamaktadır. Bu yüzden güvenceye alınması kesinlikle kritik öneme sahiptir. Bir HMI’ya uzaktan veya lokal olarak erişen kötü niyetli bir kişi, ürün kalitesinden ödün verebilecek ve hatta çalışanlar için güvenli olmayan koşullar yaratabilecek değişiklikler yapabilir. Fikri mülkiyet içeren ekranlar, üretim reçeteleri ve trend bilgileri herkese açık hale getirilebilir. Elbette güvenlik tehditleri her zaman kötü amaçlı değildir. İyi niyetli çalışanlar, üretim sistemlerinde, ürün israfına ve plansız duruşa neden olabilecek değişiklikler de yapabilir.
Üretim tesislerinizde bu olayların meydana gelme riskini azaltmak için, çalışanlarınızı, proseslerinizi ve fikri mülkiyetinizi çeşitli şekillerde korumaya yardımcı olabilecek modern HMI yazılımları kullanabilirsiniz.
Beş temelde HMI güvenlik özelliği
Modern bir HMI yazılımı, kullanıldığında güvenliğinizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek çok çeşitli güvenlik özellikleri sunar.
Erişim kontrolü: HMI yazılımınızdaki kullanıcı kimlik doğrulama ve yetkilendirme hizmetleri, yalnızca doğru kişilerin doğru işlemleri gerçekleştirmesini sağlayabilir. Operatörün görev tanımına göre, belirli üretim varlıklarına yalnızca belirli terminallerden erişilebilmesini sağlayabilir, hatalı işlemlerin önüne geçebilirsiniz.
Mobil güvenlik: Mobil HMI’lar – dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya akıllı telefonlar – tesislerde sabit terminallere göre daha fazla kullanılıyor. Mobil HMI yazılımı, sabit terminallerde mümkün olanla aynı rol tabanlı erişim kontrolünü mobil cihazlara sağlayabilir. Yazılım, belirli kullanıcılar için belirli ekranları ve etkileşimleri kısıtlamanıza olanak tanır. Örneğin, makinelere fiziksel erişimi olmayan uzak çalışanların erişimlerini yönetebilirsiniz.
Elektronik imzalar ve değişiklik onayı: Elektronik imzalarla değişiklik onayı size yalnızca yetkili kişilerin üretim sistemlerinize eriştiği ve belirli işlemleri gerçekleştirdiği veya değişiklikler yaptığı konusunda daha fazla güven verebilir. Belirlenen “onaylayan” kullanıcı grubundaki bir çalışandan ikinci bir elektronik imza isteyebilirsiniz. Üretimde bir şeyler ters giderse, olayın nedenini belirlemeye yardımcı olmak için sisteminizde kaydedilen değişiklikleri ve elektronik imzaları inceleyebilirsiniz.
Merkezi yönetim: Windows Active Directory gibi mevcut IT sistemlerinizle entegre olan modern HMI yazılımı, kuruluşunuzdaki kullanıcıları ve grupları daha kolay ve güvenli bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Örneğin, çalışanlar HMI yazılımında oturum açmak için e-postalarını kontrol etmek için kullandıkları kullanıcı kimlik bilgilerini kullanabilir. Bu, herkesin görmesi için bilgisayara bantlanmış bir notta paylaşılabilecek paylaşılan oturum açma kimlik bilgileri gibi güvenlik risklerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, bir çalışan ayrılırsa, oturum açma kimlik bilgilerinin yalnızca bir yerde silinmesi yeterli olmaktadır.
Yedekleme ve kurtarma: Modern HMI yazılımını varlık yönetimi yazılımıyla entegre ettiğinizde, HMI yapılandırmalarınızı otomatik olarak yedekleyebilirsiniz. Bu, bir güvenlik olayı durumunda hızlıca kurtarabilmeniz için en son sürüm yapılandırmalarını yedeklemenizi sağlar.
Varlık yönetimi yazılımıyla entegrasyon aynı zamanda operatör eylemlerinin bir denetim izi oluşturmanıza da olanak tanır. Dolayısıyla, bir alarm çalarsa veya bir kesinti olayı meydana gelirse, operatörlerin neler olduğunu anlamak için neler yaptığını inceleyebilirsiniz. Doğru eğilim ve sorun giderme araçlarıyla, duruma tam bir bakış için işlem verileriyle kaplanmış operatör eylemlerini ve alarm koşullarını dahi inceleyebilirsiniz.
Bir yanıt yazın