Hart Protokolü Nedir?
Bugün dünya çapında kurulan akıllı saha cihazlarının çoğu HART özelliklidir. Ancak otomasyon alanındaki bazı yeniliklerin bu güçlü teknolojiyle ilgili birlikte çalışma konusunda bazı özellliklerini güncellemesi gereklidir. Basitçe ifade etmek gerekirse, HART (Highway Addressable Remote Transducer) Protokolü, akıllı cihazlar ile kontrol veya izleme sistemi veya elde taşınan iletişim cihazları arasındaki analog kablolar üzerinden dijital bilgi gönderip almak için kullanılan bir küresel standarttır.
Daha spesifik olarak, HART, akıllı saha cihazları ve ana sistemler (DCS / PLC vb) arasında veri erişimi sağlayan iki yönlü bir iletişim protokolüdür. Bir dizüstü bilgisayardan bir fabrikanın proses kontrolüne, varlık yönetimine, güvenliğine veya herhangi bir kontrol platformunu kullanan başka bir sisteme kadar herhangi bir yazılım uygulaması HART olabilir. HART teknolojisinin kullanımı kolaydır ve akıllı cihazların devreye alınması ve kalibrasyonu ile sürekli çevrimiçi teşhis için kullanıldığında çok güvenilirdir. Bu avantajları kullanarak HART teknolojisi giderek yaygınlaşmış, dünya çapında 30 milyondan fazla cihazda kurulu olarak kullanılmaktadır.
Bir ana bilgisayarın akıllı cihazlarla iletişim kurmasının birkaç nedeni vardır.
- Cihaz Yapılandırması veya yeniden yapılandırma
- Cihaz Teşhisi
- Cihaz Sorun Giderme
- Cihaz tarafından sağlanan ek ölçüm değerlerinin okunması
- Cihaz Sağlığı ve Durumu
HART teknolojisi bir master / slave protokolüdür, yani akıllı alan (slave) cihazı yalnızca bir master tarafından konuşulduğunda konuşur. HART Protokolü, akıllı alan cihazları ve merkezi kontrol veya izleme sistemlerine / cihazlardan bilgi iletimi için noktadan noktaya veya çoklu bağlantı gibi çeşitli modlarda kullanılabilir. HART Protokolü, iki master cihaza kadar veri (birincil ve ikincil) sağlar. Bu, elde tutulan iletişim cihazları gibi ikincil ana birimlerin, birincil ana birimle, yani kontrol / izleme sistemiyle olan iletişimlere müdahale etmeden kullanılmasına izin verir. HART Protokolü, 4-20mA’nın üstüne düşük bir seviyede dijital iletişim sinyallerini bindirmek için Bell 202 Frekans Kaydırmalı Anahtarlama (FSK) standardını kullanır.
Hart Protokolü Mühendislere Neler Sağlar?
Analog otomasyon ortamlarında çalışan mühendislerin artık “sahaya girmeden cihaz bilgisini alabilseydim” veya “bu konfigürasyon bilgilerini bilgisayarıma bu basınç vericisinden alabilseydim” gibi kelimelerini söylemelerine gerek yoktur. HART protokolünün avantajlarını fark eden dünya çapındaki kullanıcılar, HART özellikli el testini, kalibrasyon cihazlarını ve taşınabilir bilgisayarları kullanırken sahadaki cihazlara hızlı ve kolay görünürlük elde edebileceklerini bilirler. Aslında cihaz testi, teşhis ve konfigürasyonu oldukça kolay hale gelir.
Bir yanıt yazın