Artırılmış Gerçeklik ve Faydaları
Artırılmış gerçeklik, doğal ortamları belirli bir şekilde görsel olarak değiştirmek ya da kullanıcılara ek bilgiler sağlamak için kullanılmaktadır. Genelde artırılmış gerçekliğin birincil yararı, dijital ve üç boyutlu (3D) bileşenleri, bireyin gerçek dünya algısıyla harmanlamayı başarmasıdır. Aynı zamanda karar vermeye yardımcı olmaktan, eğlenceye kadar çeşitli kullanımlara da sahip olmaktadır.
Vuforia Chalk 30 Gün Ücretsiz Deneyin
Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Artırılmış gerçeklik, dijital bütün bilgilerin kullanıcının ortamı ile gerçek zamanlı bir şekilde bütünleştirilmesidir. Tam olarak, yapay bir ortam oluşturan sanal gerçekliğin tersine, artırılmış gerçeklik kullanıcıları, üzerine yerleştirilmiş algısal bilgilerle gerçek dünya ortamını deneyimlemektedir.
Artırılmış gerçeklik, akıllı telefon ya da gözlük gibi bir cihaz aracılığı ile kullanıcıya görsel öğeler, ses ve diğer duyusal bilgileri iletmektedir. Bu bilgi, dijital bilginin kullanıcının gerçek dünya algısını değiştirdiği iç içe geçmiş bir deneyim yaratmak için cihaz üzerine bildirilmektedir.
Üst üste binen bilgiler bir ortama eklenebilir veya doğal ortamın bir bölümünü maskeleyebilir özelliktedir. Aynı zamanda artırılmış gerçeklik ürünleri, teknoloji, sağlık, kamu güvenliği, gaz ve petrol, turizm ve pazarlama dahil olmak üzere birçok sektörde de kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Endüstriyel Otomasyonda Yaygın Haberleşme Protokolleri
Artırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?
Artırılmış gerçeklik, akıllı telefonlar, tabletler ve gözlükler dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde sunulmaktadır. Aynı zamanda kontakt lensler ile iletilen artırılmış gerçeklik de geliştirilmektedir. Bunun yanında teknoloji, işlemci, sensörler, ekran ve giriş cihazları gibi donanım bileşenleri de gerektirmektedir.
Kameralar, ivmeölçerler, küresel konumlandırma sistemi (GPS) ve yarı iletken pusulalar da dahil olmak üzere sensörler ile mobil cihazlar tipik olarak bu donanıma sahip olmaktadır. Artırılmış gerçeklik günlük kullanıcıların daha erişilebilir olmasına yardımcı olmaktadır. Örneğin, kullanıcının konumunu tam olarak belirlemek için bir GPS kullanılmaktadır. Pusula kullanımı da cihaz yönünü algılamak için çok iyi bir seçimdir.
AR ve VR Arasındaki Farklar Nelerdir?
Genel olarak, VR; yazılımlarla oluşturulmuş ve beyinlerinin sanal bir dünyayı gerçek bir ortam olarak kabul edecek kadar uzun bir süre inancı askıya alacak şekilde kullanıcılara sunulan sanal bir ortamdır. Sanal gerçeklik, öncelikle görüntü ve sese sahip bir kulaklık aracılığıyla deneyimlenir.
AR ve VR arasındaki en büyük fark, artırılmış gerçekliğin mevcut gerçek dünya ortamını kullanması ve bunun üzerine sanal bilgiler koymasıdır. Bunun yanında VR’nin kullanıcıları sanal olarak oluşturulmuş bir ortama sahip olmaktadır. VR, kullanıcıyı yeni, simüle edilmiş bir ortama yerleştirirken artırılmış gerçeklik ise kullanıcıyı bir tür karma gerçekliğe yerleştirmektedir.
En İyi Artırılmış Gerçeklik Kullanım Örnekleri
Tüketiciler, satın almadan önce mobilya tarzı ürünlerin kendi evlerinde nasıl görüneceğini görmek amacı ile bir mağazanın çevrimiçi uygulamasını kullanmaktadır. Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki sanal bir oyunu kaplamak ya da kullanıcıların sosyal medyada yüzlerini farklı ve yaratıcı şekillerde canlandırmasını sağlamak için kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Sık Karşılaşılan Siber Saldırı Türleri
Artırılmış Gerçekliğin Endüstride Kullanımı
Endüstriyel tasarımda kullanılan, artırılmış gerçeklik endüstriyel tasarımcıların tüm ürünlerini belirli bir sonuca ulaştırmadan önce onların tasarımını ve de işlevlerini tecrübe etmesine de yardımcı olmaktadır. Bir aracın, tahmini ya da gerçek çarpışma testinde görüntüler arasında karşılaştırma yapabilmek için artırılmış gerçeklik kullanmaktadır.
Artırılmış gerçeklik, bir arabanın gövde yapısını ve de motor düzenini görselleştirmek, araç üzerindeki işlemler için kullanılabilir. Artırılmış gerçeklik kapsamında, müşterilere bir ürünün ambalajı açılmadan, içinde ne olduğu ön izleme şeklinde gösterilmektedir.
Artırılmış gerçeklik, müşteriler katalogdan ürün seçerken de kişiye yardımcı olmaktadır. Genelde, ürünlerin taranmış olan görüntülerinin kullanımı ile müşterilere ek içerikler ve görüş gibi özelleştirme seçenekleri de sunmaktadır. Aynı zamanda artırılmış gerçeklik, sanal katılımcılar ile konferans yolu ile ekip üyelerinin arasında olan işbirliğini kolaylaştırmaktadır.
Bir yanıt yazın